Tröstekaka -Magisk god
Jag älskar detta recept. Min mamma kallade dessa kakor alltid för tröstekakor. Jag vet varför… smeten är magisk god. Nästan tröstande för själen. Det passar i dessa dagar tycker jag.
Om du är helt ovan i köket eller brukar baka ofta spelar ingen roll med dessa kakor. Superenkla att baka eftersom att smeten blandas i en kastrull. Jag tror att du kommer gilla dessa kakor lika mycket som jag gör. En favorit helt enkelt.
Tröstekaka
175 g smör
125 g mörk choklad
1 1/2 dl mjöl
2 dl hackad mandel eller nötter
1/2 dl hackade russin
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 1/2 dl socker
2 ägg
Garnering/ganache
130 g choklad
1 dl grädde
1 msk valfri likör om önskas
Finhacka chokladen
Smält smöret i kastrullen och ta bort kastrullen från plattan
Tillsätt den finhackade chokladen. Låt allt smälta ihop
Blanda mjöl, mandel, russin, vaniljsocker, salt, socker och ägg i en skål
Blanda ner mjölblandningen i chokladblandningen så att alla ingredienser blandas.
Fördela i små aluminiumformar
Grädda i 200 grader i 12 minuter
Fixa ganachen
Finhacka chokladen och lägg i bunke
Mät upp grädden och häll i kastrull koka upp till många bubblor
Häll den heta grädden över chokladen och rör om så att allt smälter
(Häll i rabarberlikören)
Låt de nygräddade kakorna svalna
Häll på ganachen på kakorna
Om du ska frysa kakorna så vänta med garneringen tills det är dags att servera