Underbar laxgryta med saffran

saffran.jpg

Nu är vi inne i adventstiden och dofterna blir mer påtagliga i köket och i hemmet. Alla dessa underbara kryddor som vi plötsligt använder oss av mer denna period. Saffran är en sådan krydda. Det är något speciellt med kryddan saffran. Dessa goda lussekatter, men också saffran i julgodis och desserter.

Jag har en favoriträtt och det är laxgryta med saffran. Den doftar ljuvligt, och smakar precis så där som man vill att en supergod fiskgryta ska smaka. Absolut min favoriträtt, och perfekt att bjuda på nu i december.

Detta vackra foto har fotografen Ragnar Omarsson tagit hemma hos mig när jag lagade en trerätters middag, för tidningen Året Runt. Fler recept från reportaget dom gjorde hos mig kommer här på min hemsida under december.

Underbar laxgryta med saffran, 4 personer

600 g laxfilé

  • 250 g skalade räkor

  • 1 purjolök

  • 1 gul lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2,5 dl torrt vitt vin

  • 2 dl vatten

  • 3 dl grädde

  • 1 dl creme frachie

  • 3 fiskbuljongstärningar

  • 1 paket saffran

  • 1 tsk tomatpuré

  • 1 tsk torkad timjan

  • 1 tsk torkad basilika

  • 1 tsk salt

  • Färsk timjan

  • Smördegsplatta

  • sesamfrön

  • ägg

  1. Strimla purjolöken och finhacka löken.

  2. Fräs i smör så det blir mjukt, riv ner vitlöken. Blanda ner de torkade kryddorna, salt och tomatpurén.

  3. Fräs en liten stund.

  4. Blanda ner vin och buljongtärningarna och låt koka en liten stund.

  5. Blanda sedan ner saffran, grädde, vatten och creme fraîche. Sjud i 15 minuter.

  6. Skär fisken i kuber och lägg ner i grytan, sjud i 7 minuter.

  7. Toppa med räkor och servera med en nygräddad smördegssnurra och färsk timjan.

Smördegssnurra

  1. Kavla den upptinade smördegsplattan.

  2. Skär 4 stycken remsor ca 3 cm breda.

  3. Pensla med uppvispat ägg. strö över lite sesamfrön.

  4. Snurra smördegsremsorna och lägg på plåt.

  5. Grädda i ugn 225 grader ca 8 minuter.

Dryck: Laroche Bourgogne Réserve 5621-01

MatUlrica Grahl