Matjesillbakelse till midsommar

värdinna_10024.jpg

Jag och min pappa plockade alltid blommor på midsommaraftonens morgon, som vi sedan klädde våran egengjorda midsommarstång med. Det har jag alltid gjort sedan jag var liten, och så mammas goda jordgubbstårta så klart. Riktigt mysigt med vissa traditioner som håller i sig. Jag vill alltid dansa runt midsommarstången och är den som gärna går med alla barnen i dansen. Så somrigt och härlig tradition. När det gäller mat, så har jag vissa rätter som alltid finns med på midsommarlunchen, men ofta så poppar det upp något nytt och gott varje år.

Förra året gjorde jag matjesillbakelser. Brukar egentligen göra den som en tårta men det känns lite festligare som bakelse. Dessa somriga smaker är underbara. Doften av färsk nyplockad gräslök eller färkpotatis med dill och en klick smör är sannerligen sommar för mig.

I år blir det dessa bakelser, samt sill och lax. Som dessert en traditionell jordgubbstårta fylld med lemon curd och mosade jordgubbar blandat med vispgrädde. Uppe på blir det ett berg av jordgubbar och citronmeliss . Längtar!

Önskar dig en skön midsommar!

Matjesillbakelse 4 portioner (Om du istället önskar göra detta som en tårta för 8 portioner så dubblas receptet)

Botten:

  • 100 g kavring

  • 40 g smör

Fyllning:

  • 2,5 gelantinblad

  • 150 g matjesill

  • 1/2 gul lök

  • 1 1/2 dl gräddfil

  • 125 g kesella

  • 2 krm svartpeppar

  • 1 krm salt

Garnering- Stenbitsrom och gräslök

  1. Smula brödet i mixer. smält smöret och blanda i brödsmulorna.

  2. Platta ut smulorna i en bakelseform med löstagbar kant eller om du ej har en sådan så ta en platsmugg, engångs och klipp bort botten.

  3. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

  4. Finhacka sillen och finhacka löken och blanda i en burk tillsammans med gräddfil och kesella.

  5. smaksätt med salt och peppar.

  6. Krama ur gelantinbladen.

  7. Smält i kastrull på svag värme och rör ner gelantinvätskan i smeten.

  8. Häll sedan upp detta i formen.

  9. Ställ bakelsen att stelna i kyl 2 timmar.

  10. Vid servering, tryck ut bakelsen eller klipp upp plasten och ställ på fint fat och garnera med stenbitsrom och gräslök.