Egengjord plommonchutney

plommon-chutney-e1536739970877.jpg

Häromdagen frågade en grannflicka, som gick förbi på min gata mig, om jag bara äter choklad hela dagarna, hon är 8 år, ”Nej jag äter mat också men det är gott att göra efterrätter ibland med choklad” hon sa ” jag älskar choklad men jag gillar också grönsaker och frukt”, där hon gick hem från skolan ätandes på ett pallat äpple. Så gulligt!

Där jag bor dignar äppel- och plommonträden fulla av frukt som är mogna. Plommon är egentligen godast färska direkt från trädet men i år har jag för första gången gjort egen plommon chutney. Jag är helt förälskad i den.

Jag kokade i ordning en laddning härom dagen och hällde upp i små söta burkar som är perfekt att ge bort. Till oss själva hade jag stora burkar. Jag var extra noga med att burkarna var rena så att hållbarheten blir bra, uppemot ett år.

Att ha chutney till grytor och grillat är underbart men även att blanda med creme fraîche som en kall sås. På fredag ska jag testa att ha det som fyllning i små chokladmoussebakelser. Som en gömma inuti. Eftersom det är lite chili i chutney så blir det en förhöjning av smakerna tillsammans med choklad. Ska blir så spännande att testa.

I helgen hade jag två kvällar med tjejmiddag för 30 sprudlande tjejer. Då jag bjöd på småplock-mat och självklart praliner och chokladtårta. På buffebordet fanns bland annat min egengjorda plommonchutney. Det blev direkt en snackis och många frågade efter receptet. Eftersom att det är ett riktigt fruktår i år i mångas trädgårdar, så är det lätt att få tag plommon på trots att man inte har egen trädgård.

Här kommer receptet 1 kg halverade, urkärnade plommon

Ulricas Plommonchutney

  • 1 kg urkärnade och halverade plommon

  • 2 finhackadehackade gula lökar

  • 3 pressande vitlökar

  • 2 1/2 dl råsocker

  • 1/2 dl vitvinsvinäger

  • 1/2 tsk kanel

  • 1/2 tsk salt

  • 1 krm chiliflake

  1. Kärna ur plommonen och grovhacka

  2. Hacka lök vitlök

  3. Lägg alla ingredienser i en kastrull

  4. Koka upp och sjud försiktigt utan lock ca 40 minuter

  5. Undertiden chutneyn sjuder så gör rent glasburkarna

  6. In i ugnen 15 minuter på 125 grader

  7. Finns gummikant på burkarna så koka dem några minuter

  8. Se till att inte röra insidan på de färdig steriliserade burkarna

  9. Fyll de rengjorda burkarna med chutney och sätt på locket

Fördelen om burkarna är superrena är att hållbarheten blir upp mot ett år. Du kan också frysa in i små plastburkar eller retur-tetrapack

Lycka till!

Mat, SommarUlrica Grahl