Midsommartårta

174161392_2508510022791719_2293662380664344679_n (1).jpg

Enkelt ljuvligt gott recept till midsommar

Många saker vill jag vill hinna innan midsommarfirandet drar igång. I år blir det inga stora fester och många väljer därför att göra allt onödigt gott så att sinnet får njuta lite extra så också jag.


Jag älskar att fira. I morgon midsommarafton ska vi fira i min lilla familj. Det blir lyxigt god frukost med smoothie och färska jordgubbar, sommarsallad med bondens färskpotatis och glassbakelse med knäckflarn. På eftermiddagen blir det tårta med ett berg av jordgubbar.
Detta recept älskar jag. Passar alla åldrar just detta med kladdkaka. enkelst att bygga med många våningar och lager om man önskar.

Önskar er en härligt god helg!

Kladdkaketårta

250 g smör
220 g mörk choklad
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl mjöl
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker

Fyllning

5 dl vispgrädde
1 dl mixade Jordgubbar eller hallon

 

Chokladganache på tårtan

130 g mörk choklad
1 dl grädde
30 g rumsvarmt smör

Hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär för garnering

  • Värm upp ugnen till 175 grader

  • Smöra och mjöla 2 stycken formar med löstagbar kant

  • Grovhacka chokladen

  • Smält smöret i en medelstor kastrull

  • Tillsätt den hackade chokladen och rör om så att allt smälter

  • Tag bort kastrullen från värmen

  • Rör socker och ägg i en egen skål

  • Häll ner äggblandningen i kastrullen och rör om.

  • Tillsätt mjöl, salt och vaniljsocker och rör så att allt bladar sig väl

  • Häll upp smeten i de två formarna

  • Om du vill ha flera våningar på tårtan så är det bara att dubbla receptet

  • Grädda i 15 minuter i varmluftsugn om du ställer in båda formarna samtidigt)

  • Låt tårtbottnarna svalna innan du monterar och garnerar

  • Vispa grädden och blanda ner hallonen

  • Montera ihop tårtan

  • Koka ganachen

  • finhacka chokladen och lägg i en skål

  • Värm upp grädden på spisen till många bubblor

  • Häll den heta grädden över chokladen och rör om tills allt är mörk och blankt

  • Klicka i smöret och rör tills allt är blandat

  • Häll chokladen uppe på tårtan och garnera med onödigt mycket bär

Ulrica Grahl